Okrugli sto „Testiranje diskriminacije“

Na okruglom stolu „Testiranje diskriminacije: iskustva i perspektive“, govorili su predstavnici/e Regionalnog centra za manjine, Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Labrisa i Fonda za humanitarno pravo.

Marko, iz Regionalnog centra za manjine, je ukratko objasnio istorijat testiranja i instrumente i sam metod dokazivanja i utvrđivanja diskriminacije. Kao ključni instrument ove metode naveo je kontrolne testere/grupu kontrolnih testera.

Postojeći Antidiskiminacioni zakon priznaje ovu metodu, a kroz praksu sudova, ova metoda je prihvaćena kao dokaz i u sudskoj praksi, rekao je predstavnik RCzM.

Emilija Spasojević, ispred kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, govorila je o zakonskoj regulativi i pritužbama na osnovu testiranja diskriminacije. Ona je istakla da je kancelarija Poverenice prihvatila ovu metodu i da je zakonski okvir za sada zadovoljavajući. Govorila je i o konkursu koji je bio otvoren do 24. avgusta 2012. godine, a na kojem su organizacije civilnog društva mogle da se prijave da u čestvuju u projektu situacionog testiranja.

Jovanka Todorović Savović, ispred organizacije Labris, govorila je o praksama situacionog testiranja i oblasti njegove primene. Todorović Savović je naglasila da je danas diskriminacija u mnogo uvijenijoj formi nego ranije i da ju je zato teže prepoznati, odnosno dokazati. To je posebno teško kada se radi o diskriminaciji prema osobama koje nemaju neko posebno fizičko, lako učivo svojstvo. Kao na primer kod LGBT populacije. Zbog toga, priliko testiranja ove vrste diskriminacije, kontrolne grupe uvek moraju biti malo „prenaglašene“ u svom ponašanju. Kao jedan od najvećih problema, Todorović Savović je navela nedostatak nedvosmislenih dokaza.

Petar Žmak, ispred Fonda za humanitarno pravo, govorio je sudskom postupku i presudama u slučaju Krsmanovača. U ovom slučaju, diskriminisani su bili Romi kojima nije bilo dozvoljno da uđu na bazen Krsmanovača kod Šapca, samo zato što su Romi. U ovom slučaju, još 2000. godine, prvi put je primenjeno situaciono testiranje diskriminacije. Rezultati ovog testa su uvaženi kao dokaz pred sudom i diskriminatori su bili kažnjeni.

Organizator: Regionalni centar za manjine

Medija centar, 19. septembar 2012.

Autor izveštaja: Aleksandar Obradović

Označeno , , , , , , , , , , , ,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: