Smrtna kazna!

Vrhovni sud u Minsku osudio je danas Dźmitrija Kanavałova i Uładzimira Kavalova na smrtnu kaznu streljanjem zbog napada u minskom metrou od 11. aprila, prilikom kojeg je poginulo 15 ljudi. Belorusija je jedina zemlja u Evropi gde se izvršava smrtna kazna.

Najstrožu kaznu za optužene je tražio tužilac, a sud se složio sa tim stavom. Sudija Alaksandr Fiedarcov označio je optužene kao “izuzetno opasne za celo društvo” i izrekao presudu: “Sud ih osuđuje na najstrožu kaznu, smrtnu kaznu streljanjem”.

Beloruski branitelji i braniteljke ljudskih prava su pre nekoliko dana protestvovali protiv smrtne kazne za optužene. U proglasu su naglasili da beloruski Ustav i međunarodni sporazumi koje je Belorusija potpisala, jemče građanima “prirodno i neotuđivo pravo na život i garantuju ga kao najvišu vrednost”.

Protiv smrtne kazne su takođe protestvovali i korisnici interneta, koji su sakupili više od 40 000 potpisa u okviru peticija za oslobađanje okrivljenih ili nespovodođenje smrtne kazne.

Prema rečima posmatračima sudskog procesa, nepoverenje izaziva činjenica da istraga nije objasnila poreklo eksploziva koji je korišćen u bombaškom napadu, kao ni motive koji su vodili okrivljene. Podseća se i da je, nasuprot Lukašenkovoj (predsednik Belorusije prim.prev.) tvrdnji da su počinioci napada uhapšeni u toku dva dana, trojica od njih petorice su nedugo po pritvaranju pušteni.

Ne zaboravlja se takođe ni tzv. “Presedan braće Muraškovih”, uhapšenih pre par godina zbog povezanosti sa jednom ranijom eksplozijom, koja je pak pripisana Kanavałovu i Kavalovu. Dva brata Muraškov su tada priznali krivicu, ali su nakon par meseci pušteni iz zatvora.

Ranije se takođe dosta komentarisalo ponašanje samog Lukašenka, koji se pojavio na mestu napada sa cvećem i u pratnji svog šestogodišnjeg sina, samo sat vremena nakon tragedije, dok su u uništenoj stanici metroa još uvek pokušavali da spasu preživele.

Što se tiče uljudnosti i nepristrasnosti, svoje sumnje su izrazili ne samo advokati, od kojih je jedan napao autentičnost i verodostojnost predstavljenih videosnimaka, već i porodice žrtava. Jedan od predstavnika porodica oštećenih nedugo po otpočinjanju postupka bio je uhapšen i smešten u psihijatrijsku kliniku. Na kraju, protiv njega je pokrenut i krivični postupak.

Bomba u metro stanici Kastryčnickaja, u centru Minska,  je eksplodirala 11. aprila u večernjim časovima. Na licu mesta poginulo je 11 osoba, a još četvoro je preminulo narednih dana i nedelja u bolnicama. Nekoliko stotina ljudi je bilo ranjeno.

Autor teksta: Lukas

Preuzeto sa web stranice: www.svobodnebelorusko.cz

Prevod: Aleksandar Obradović

Označeno , , , , , , , ,

2 thoughts on “Smrtna kazna!

  1. agroekonomija kaže:

    Strašno krivično delo.

    • Jeste. Samo što ovim sudskim postupkom nije dokazano da su ova dvojica zaista i počinili ovo krivično delo. Na smrt su osuđena dva čoveka kojima nije dokazana krivica. Da ne govorim o problematičnosti smrtne kazne kao metoda pravde u XXI veku.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: