DIREKTNA DEMOKRACIJA JE STRAHOVITO OPASNA

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu već mjesecima traje nešto poput onoga što zagovarate, pobuna protiv financijskih elita i neefikasne demokracije. Studenti su proteklog proljeća blokirali fakultet, zahtijevajući besplatno obrazovanje. Sada sudjeluju u pokretu »15.10«. No istaknuli su još jedan zahtjev, koji zvuči kao da žele ukinuti stranke i parlamentarnu demokraciju: zahtijevaju »direktnu demokraciju«.

– To je ekstremno opasno. Time se otvara prostor u kojemu populisti uvijek pobjeđuju. Pogrešno je misliti da je svatko student filozofije. Naročito je opasno da tako misle studenti filozofije. Aristotel je kazao da se direktna demokracija može održati s najviše pet tisuća ljudi; prijeđe li taj broj, više ne može funkcionirati. Morate pokloniti povjerenje onima koji su izabrani, a potom ih nadzirati i nakon četiri godine prosuđivati. Mislite li da ne rade kako valja, sami postanite političarima. Uključite se, preuzmite obveze. To me i brine kod današnjih mladih: gdje je posvećenost, gdje je preuzimanje obveza?

U Nizozemskoj je individualizacija uzela toliko maha, da su mladi više iza kompjutorskih ekrana nego što su se spremni uključiti u sindikate i politiku. Ali društvo mora biti organizirano. Morate preuzeti obveze. Svi znamo da nema lakih rješenja za velike probleme. Ne smijemo vjerovati jednostavnim sloganima. Ništa što vrijedi ne dobiva se besplatno. Slažemo se da novac ne bi smio biti prepreka obrazovanju: tko može, neka plati, ali tko ne može, mora imati pristup obrazovanju. Postoji, međutim, dvostruka zamka: s jedne su strane disfunkcionalne, katkad kriminalne elite, a s druge uspon populizma, lijevog ili desnog, koji nudi laka rješenja. Nema lakih rješenja.

Rob Riemen nizozemski je filozof i osnivač Nexus instituta.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: